St.Willibrordus in Vierakker

de mooiste kerk van Gelderland

     
         
 
Bezoeken
Vieringen
Agenda
Concerten
De parochie
Jongeren
Parochieblad
Ludgerreliek
Stichtingen
Contact
 
 
Concertagenda 2022

VERWACHT:


Zondag, 22 mei om 15.00 uur: Garden Rumours zingt Marialiederen

Zondag, 3 juli om 14.00 uur: Jubal in Franse sferen


ARCHIEF 2022

Zaterdag, 2 april om13.00 uur: Requiem van Fauré door het Haarlems Studentenkoor

ARCHIEF 2020

Paasconcert (26 maart) met ‘Ensemble Ars Foreat’ onder leiding van de Tsjechische violiste Michaela Hollmannová: tot nader orde afgelast i.v.m. corona

ARCHIEF 2019

Zondag, 15 december om 15.30 uur: kerstconcert blokfluitensemble ArabeskOnder leiding van Norbert Kunst bracht blokfluitensemble Arabesk een feestelijk programma met o.a. spetterende muziek van Monteverdi, een heerlijk concert van Corelli met drie solisten en een Kerstverhaal in het Achterhoeks door Hennie Wijnbergen uut Warken. Na afloop was er een drankje. 

Zaterdag, 21 december om 20.00 uur: kerstconcert Reborn en Com Cobre  Op deze zaterdag de 21ste vond er in onze prachtig versierde kerk een uniek kerstgebeuren plaats. Een concert verzorgd door het ensemble Com Cobre en Popkoor Reborn. Com Cobre staat onder leiding van Henk Vruggink en Popkoor Reborn wordt muzikaal ondersteund op de piano door Petra Hilderink en voor het koor staat Marina Kirchhofer. In de geest van kerst vertolkten Com Cobre en Reborn kerstnummers uit hun eigen repertoire. Ieder op eigen unieke wijze. Maar natuurlijk werden er ook samen een aantal nummers gespeeld. Na afloop was er gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje gezellig na te praten. 

Zondag, 14 juli om 15.00 uur: Cello-suites van Bach door Hanneke Rouw                                                                                                                                          Soliste Hanneke Rouw speelde deze zondag voor een kerk vol enthousiaste Bach-liefhebbers de sterren van de hemel. De concurrentie deze zondagmiddag was groot: de historische tennisfinale tussen Roger Federer en Novak Djokovic, de Tour Etappe en de Formule 1 met onze eigen Max Verstappen. Daarom was het des te verheugender dat zoveel mensen de wonderschone klanken van Bach verkozen boven al dit sportgeweld. Het was een mooie middag. Voor herhaling vatbaar. Voor meer informatie over Rouw: www.hannekerouw.com

ARCHIEF 2017

Zaterdag, 9 december om 19.30 uur: Kerstconcert door projectkoor Concentus-Cantzione o.l.v. Emile Engel                                                                                Op zaterdag, 9 december, verzorgde projectkoor Concentus-Cantzione uit Zutphen een schitterend concert met Engelse kerstliederen. Het koor stond onder leiding van dirigent Emile Engel, Maaike Bosscher speelde harp. Naast enkele liederen van onder anderen Morten Lauridesen en Eric Whitacre werd ook de Ceremony of Carols van Benjamin Britten uitgevoerd. Een heerlijke avond met alleen maar blijde gezichten.

Zaterdag, 23 december om 20.00 uur: Kerstconcert door het Kon. Zutphens Mannenkoor
Voor een bomvolle kerk gaf het Kon. Zutphens Mannenkoor onder leiding van Wim Riefel zijn jaarlijks kerstconcert. Het werd een mooie en memorabele avond waaraan een octet uit de strijkersgroep van het Arcato Ensemble uit Zutphen en omstreken, aangevoerd door dirigente Petra Westra, zijn medewerking verleende. Een sfeervol a capella concert met prachtige kerstliederen. Wij verheugen ons nu al op de beloofde terugkeer van het koor!

ARCHIEF 2016

Zondag, 18 december om 15.00 uur: Kerstconcert door het Stendenkoor olv Hans de Wilde                                                                                                        Ook dit jaar mocht de kerk in Vierakker zich ook weer verheugen op de komst van dirigent Hans de Wilde voor een kerstconcert. Het is inmiddels een traditie die teruggaat tot in 2008. In dat jaar kwam dirigent De Wilde voor het eerst in de kersttijd naar de toen nog niet geheel gerestaureerde St. Willibrorduskerk voor een kerstconcert. Met steeds wisselende formaties maar altijd met geweldige uitvoeringen en altijd voor een enthousiast publiek. Was het vorig jaar het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock dat met dirigent De Wilde naar Vierakker reisde, dit keer neemt De Wilde het Stendenkoor uit Leeuwarden mee.

Het Stendenkoor is het hogeschoolkoor van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Het bestaat uit medewerkers en (oud)studenten. Het koor kent een lange traditie en heeft een sterke affiniteit met de passiemuziek. Met de komst van De Wilde in 2014 is een nieuwe weg ingeslagen en wordt ook niet passiemuziek uitgevoerd. Het komende kerstconcert is daar een mooi voorbeeld van.
Het programma dat De Wilde voor deze zondagmiddag had samengesteld beloofde veel. Het wonderschone Magnificat van Durante werd vertolkt, alsook het O Magnum Mysterium en het Christus Oratorium van Mendelssohn. Klapper op de vuurpijl was een Zuid-Amerikaanse verrassing.

Zaterdag, 10 december, 19.30 uur: kerstconcert Warnsvelds Mannenkoor
Voor een bomvolle kerk bracht zaterdag, 10 december, het Warnsvelds Mannenkoor zijn jaarlijks kerstconcert. Een kerstconcert met vuurkorven, midwinterhoorns, verrassingen en prachtige muziek. Het Warnsvelds Mannenkoor zette de lijn van vernieuwing - dit voorjaar ingezet met het Lenteconcert "De Vrouw” – door met een kerstconcert dat niet alleen een concert is maar ook een "Ervaring”.
De start van het concert was opzienbarend met "De Profundis” van Arvo Pärt. Daarna zong het koor – alleen en samen met sopraan Alette van den Brul – gevarieerd kerstrepertoire, waaronder ook "Happy Christmas” van John Lennon. Dirigent Emile Engel en meesterpianist Evert-Jan de Groot stonden garant voor muzikale topkwaliteit waaraan ook drie solisten van het koor zelf – Kees de Haan, Jonny Hogendoorn en Jan Roelofs – hun bijdrage leverden.
Na afloop werd het publiek uitgenodigd in stemmige optocht – fakkels voorop, begeleid door de sonore tonen van Midwinterhoorngroep Lochem - naar het naastgelegen Ludgerusgebouw te gaan. Heerlijk warme chocolademelk als welkom! onder, als toegift, enkele vrolijke kerstnummers!

Zondag, 13 november, 15.00 uur: concert Projectkoor onder leiding van Hans de Wilde
Zondag 13 november om 15.00 uur zong het Oost-Gelders Projectkoor onder leiding van Hans de Wilde de Liturgie van Johannes Chrysostomus van Tchaikovsky voor een bijna uitverkochte kerk.
Deze liturgie wordt zelden uitgevoerd in Nederland. Het Oost-Gelders Projectkoor durfde het aan om deze veeleisende muziek ten uitvoer te brengen.
Tchaikovsky schreef de Liturgie niet als opdrachtwerk van de Russisch orthodoxe kerk maar vanuit een innerlijke behoefte als een soort geloofsbelijdenis. Tchaikovsky wordt beschouwd als de meest talentvolle Russische componist van de 19e eeuw. Anders dan veel Russische componisten had hij gestudeerd aan het conservatorium.
Tchaikovsky zei over deze compositie: ‘Ik woon geregeld een mis bij. De liturgie van de heilige Johannes Chrysostomus is één van de meest verheven kunstwerken. Iedereen die aandachtig de liturgie van de Grieks-orthodoxe kerkdienst volgt en de betekenis van elke ceremonie probeert te begrijpen, zal geraakt zijn door de diepte ervan. Ik houd ook veel van avonddiensten. Niets is te vergelijken met het binnenkomen van een oude kerk op een zaterdag en daar in het halfduister te staan met de geur van wierook rondom, verdiept in overpeinzingen, op zoek naar een antwoord op die immer terugkerende vragen: waarvoor, wanneer, waarheen en waarom?' Dit schreef Tsjaikovski aan zijn beschermvrouw Nadezhda von Meck (die hij overigens nooit heeft ontmoet). Hij vervolgde: 'Zoals u ziet, voel ik me nog steeds sterk verbonden met de Kerk, maar aan de andere kant geloof ik al lang niet meer in het dogma … deze voortdurende innerlijke strijd zou me gemakkelijk gek kunnen maken als ik de muziek niet had, die troost biedt, het meest hoogstaande geschenk dat de Hemel heeft toebedeeld aan een mensheid die leeft in duisternis.'

Zondag, 23 oktober: concert Lautenwerk Ensemble
Op deze zondag deed het internationale Lautenwerk Ensemble Vierakker aan. Het Lautenwerk Ensemble is een klein kamerorkest opgericht door de Italiaanse luitist Giulio Quirici. Naast Quirici (Italië) maken ook Isabel Favilla, David Molina en Bernadeta Astari deel uit van het Ensemble. Het Lautenwerk Ensemble legt zich toe op met name barokmuziek uit de 18de eeuw, het maakt gebruikt van originele muziekinstrumenten uit die tijd. Voor het concert in Vierakker was sopraan Bernadeta Astari aangetrokken. Astari is winnares van diverse internationale prijzen waaronder het Prinses Christina Concours. Het werd een mooie muziekmiddag met onder meer cantates van Händel en Telemann.
Voor meer informatie over het Lautenwerk Ensemble: http://www.lautenwerk.info.

Zondag, 8 mei, 15.30 uur: concert Zutphens Barock Ensemble
     
       
   

 
     
   

 
     
   

 
     
         
         
         
             
             
             


© Bart Mendelson 2011