St.Willibrordus in Vierakker

de mooiste kerk van Gelderland

     
         
 
Bezoeken
Vieringen
Agenda
Concerten
De parochie
Jongeren
Parochieblad
Ludgerreliek
Stichtingen
Contact
 
 

Om de kerk


De pastorie
De pastorie is met de kerk verbonden via een lange gang. De pastorie is gebouwd rond 1875. De architect is Alfred Tepe (1840-1920). Jarenlang heeft hier de pastoor gewoond, met in de rijke Roomse jaren een inwonende huishoudster en kapelanen. Met het aanwijzen van één pastoor voor meerdere parochies, vertrok de pastoor uit Vierakker. Sindsdien is gezocht naar een goede oplossing voor het gebouw. De pastorie is een tijd verhuurd geweest aan verpleegsters uit het ziekenhuis in Zutphen en later aan een jong gezin. Toen aan deze laatste verhuur in 2004 een eind kwam, was hét moment aangebroken om een (her)bestemming te zoeken die het ook financieel mogelijk zou maken het gebouw te restaureren en voor de toekomst te bewaren. In de winter van 2007/2008 vond een ingrijpende restauratie plaats. De pastorie staat er sindsdien als een plaatje bij en biedt sinds 1 juli 2008 onderdak aan kinderen met een ontwikkelingsproblematiek. Voor meer informatie: www.dekleinekoningvierakker.nl
N.B. De pastorie bevindt zich op privéterrein en is dan ook niet te bezoeken.

De begraafplaats
Pal naast de kerk ligt de begraafplaats. De begraafplaats bevat een oud gedeelte en een nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte is sinds 1994 in gebruik. Wie over de begraafplaats loopt wordt getroffen door de bijzondere sfeer. Er hangt een uitzonderlijke stilte. Deze stilte wordt slechts af en toe doorbroken door het gefluit van vogels. Insecten vliegen voorbij. Een paradijs op aarde.
Op de begraafplaats staan drie opmerkelijk gebouwen: de urnenmuur, het baarhuisje en het grafmonument voor de familie van de stichter.
Op de gedenkplaat bevestigd aan de achtergevel van de kerk kunnen een aantal beroemde namen gevonden worden:
- Alexander Amandus Josephus Canisius Baron Van der Heijden van Doornenburg (1813- 1879), stichter van de kerk.
- Jonkheer mr. Charles J.M. Ruijs de Beerenbrouck (1873-1936), de eerste Rooms- Katholieke Minister-president die Nederland telde. Ruijs de Beerenbrouck was Minister-president in drie kabinetten Ruijs in de jaren 1918-1925 en 1929-1933. Hij was getrouwd met Jonkvrouwe M.J.E.A. Van der Heijden van Doornenburg van Suideras.
- Generaal tit., Adjudant in Buitengewone Dienst van Hare Majesteit de Koningin en Commandant van het Veldleger en Vesting Holland, J.J.G. (Godfried) Baron van Voorst tot Voorst (1880-1963).

Het Ludgerusgebouw
In 1875 is op de plaats waar nu het Ludgerusgebouw staat een school gebouwd, geschonken door de zuster van de stichter van de kerk, Baronesse Constance von Motzfeldt. Al in 1908 bleek de school te klein en werden er twee nieuwe lokalen bijgebouwd en tevens werd de onderwijzerswoning verbeterd. De Rooms-katholieke school bestaat heden ten dage niet meer. De school fuseerde eind vorige eeuw met de protestantse school van Wichmond en is elders in het dorp ondergebracht.De oude school werd ingericht als vergaderruimte, en repetitieruimte voor het zangkoor: het huidige Ludgerusgebouw. Het deel wat nu als café is ingericht werd indertijd gebruikt als garage voor de auto van de pastoor. Het Ludgerusgebouw is nu in gebruik als verenigingsgebouw voor de vele clubs en verenigingen die Wichmond en Vierakker rijk zijn. De toneelvereniging oefetn er en geeft er zijn uitvoeringen.  Uitbaatster van het Ludgerusgebouw is Stephanie Besselink. Zij is de drijvende kracht achter Grand Café Bij Ludger. Bij Ludger wordt door veel voorbijgangers, fietsers en wandelaars als rustplaats benut. U kunt er terecht voor verse koffie en thee met iets lekker. Daarnaast is er een uitgebreide lunchkaart en de mogelijkheid om heerlijk te borrelen en te dineren. Voor openingstijden zie: https//bijludger.nl
     
       
   

 
     
   

 
     
   

 
     
         
         
         
             
             
             


© Bart Mendelson 2011