St.Willibrordus in Vierakker

de mooiste kerk van Gelderland

     
         
 
Bezoeken
Vieringen
Agenda
Concerten
De parochie
Jongeren
Parochieblad
Ludgerreliek
Stichtingen
Contact
 
 
Concertagenda 2019

Zondag, 15 december om 15.30 uur: kerstconcert blokfluitensemble Arabesk

Onder leiding van Norbert Kunst brengt blokfluitensemble Arabesk een feestelijk programma met o.a. spetterende muziek van Monteverdi, een heerlijk concert van Corelli met drie solisten en een Kerstverhaal in het Achterhoeks door Hennie Wijnbergen uut Warken. Na afloop is er een drankje. Reserveren: www.ensemblearabesk.nl Prijs: € 12,50 inclusief drankje na afloop.

Zaterdag, 21 december om 20.00 uur: kerstconcert Reborn en Com Cobre  

Op deze zaterdag de 21ste vindt er in onze prachtig versierde kerk een uniek kerstgebeuren plaats. Een concert verzorgd door het ensemble Com Cobre en Popkoor Reborn. Com Cobre staat onder leiding van Henk Vruggink en Popkoor Reborn wordt muzikaal ondersteund op de piano door Petra Hilderink en voor het koor staat Marina Kirchhofer. In de geest van kerst zullen Com Cobre en Reborn uit hun eigen repertoire kerstnummers vertolken. Ieder op eigen unieke wijze.  Maar natuurlijk worden er ook samen een aantal nummers gespeeld. De entree is vrij en na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje gezellig na te praten. Dus noteer op uw kalender, zaterdagavond 21 december 20.00 uur Katholieke kerk St. Willibrord  Vierakker. U bent van harte welkom. 

 

ARCHIEF 2019

Zondag, 14 juli om 15.00 uur: Cello-suites van Bach door Hanneke Rouw                                                                                                              Soliste Hanneke Rouw speelde deze zondag voor een kerk vol enthousiaste Bach-liefhebbers de sterren van de hemel. De concurrentie deze zondagmiddag was groot: de historische tennisfinale tussen Roger Federer en Novak Djokovic, de Tour Etappe en de Formule 1 met onze eigen Max Verstappen. Daarom was het des te verheugender dat zoveel mensen de wonderschone klanken van Bach verkozen boven al dit sportgeweld. Het was een mooie middag. Voor herhaling vatbaar. Voor meer informatie over Rouw: www.hannekerouw.com

ARCHIEF 2017

Zaterdag, 9 december om 19.30 uur: Kerstconcert door projectkoor Concentus-Cantzione olv Emile Engel                                                                                  Op zaterdag, 9 december, verzorgde projectkoor Concentus-Cantzione uit Zutphen een schitterend concert met Engelse kerstliederen. Het koor stond onder leiding van dirigent Emile Engel, Maaike Bosscher speelde harp. Naast enkele liederen van onder anderen Morten Lauridesen en Eric Whitacre werd ook de Ceremony of Carols van Benjamin Britten uitgevoerd. Een heerlijke avond met alleen maar blijde gezichten.

Zaterdag, 23 december om 20.00 uur: Kerstconcert door het Kon. Zutphens Mannenkoor

Voor een bomvolle kerk gaf het Kon. Zutphens Mannenkoor onder leiding van Wim Riefel zijn jaarlijks kerstconcert. Het werd een mooie en memorabele avond waaraan een octet uit de strijkersgroep van het Arcato Ensemble uit Zutphen en omstreken, aangevoerd door dirigente Petra Westra, zijn medewerking verleende. Een sfeervol a capella concert met prachtige kerstliederen. Wij verheugen ons nu al op de beloofde terugkeer van het koor!

ARCHIEF 2016

Zondag, 18 december om 15.00 uur: Kerstconcert door het Stendenkoor olv Hans de Wilde                                                                                                        Ook dit jaar mocht de kerk in Vierakker zich ook weer verheugen op de komst van dirigent Hans de Wilde voor een kerstconcert. Het is inmiddels een traditie die teruggaat tot in 2008. In dat jaar kwam dirigent De Wilde voor het eerst in de kersttijd naar de toen nog niet geheel gerestaureerde St. Willibrorduskerk voor een kerstconcert. Met steeds wisselende formaties maar altijd met geweldige uitvoeringen en altijd voor een enthousiast publiek. Was het vorig jaar het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock dat met dirigent De Wilde naar Vierakker reisde, dit keer neemt De Wilde het Stendenkoor uit Leeuwarden mee.

Het Stendenkoor is het hogeschoolkoor van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Het bestaat uit medewerkers en (oud)studenten. Het koor kent een lange traditie en heeft een sterke affiniteit met de passiemuziek. Met de komst van De Wilde in 2014 is een nieuwe weg ingeslagen en wordt ook niet passiemuziek uitgevoerd. Het komende kerstconcert is daar een mooi voorbeeld van.
Het programma dat De Wilde voor deze zondagmiddag had samengesteld beloofde veel. Het wonderschone Magnificat van Durante werd vertolkt, alsook het O Magnum Mysterium en het Christus Oratorium van Mendelssohn. Klapper op de vuurpijl was een Zuid-Amerikaanse verrassing.

Zaterdag, 10 december, 19.30 uur: kerstconcert Warnsvelds Mannenkoor
Voor een bomvolle kerk bracht zaterdag, 10 december, het Warnsvelds Mannenkoor zijn jaarlijks kerstconcert. Een kerstconcert met vuurkorven, midwinterhoorns, verrassingen en prachtige muziek. Het Warnsvelds Mannenkoor zette de lijn van vernieuwing - dit voorjaar ingezet met het Lenteconcert "De Vrouw” – door met een kerstconcert dat niet alleen een concert is maar ook een "Ervaring”.
De start van het concert was opzienbarend met "De Profundis” van Arvo Pärt. Daarna zong het koor – alleen en samen met sopraan Alette van den Brul – gevarieerd kerstrepertoire, waaronder ook "Happy Christmas” van John Lennon. Dirigent Emile Engel en meesterpianist Evert-Jan de Groot stonden garant voor muzikale topkwaliteit waaraan ook drie solisten van het koor zelf – Kees de Haan, Jonny Hogendoorn en Jan Roelofs – hun bijdrage leverden.
Na afloop werd het publiek uitgenodigd in stemmige optocht – fakkels voorop, begeleid door de sonore tonen van Midwinterhoorngroep Lochem - naar het naastgelegen Ludgerusgebouw te gaan. Heerlijk warme chocolademelk als welkom! onder, als toegift, enkele vrolijke kerstnummers!

Zondag, 13 november, 15.00 uur: concert Projectkoor onder leiding van Hans de Wilde
Zondag 13 november om 15.00 uur zong het Oost-Gelders Projectkoor onder leiding van Hans de Wilde de Liturgie van Johannes Chrysostomus van Tchaikovsky voor een bijna uitverkochte kerk.
Deze liturgie wordt zelden uitgevoerd in Nederland. Het Oost-Gelders Projectkoor durfde het aan om deze veeleisende muziek ten uitvoer te brengen.
Tchaikovsky schreef de Liturgie niet als opdrachtwerk van de Russisch orthodoxe kerk maar vanuit een innerlijke behoefte als een soort geloofsbelijdenis. Tchaikovsky wordt beschouwd als de meest talentvolle Russische componist van de 19e eeuw. Anders dan veel Russische componisten had hij gestudeerd aan het conservatorium.
Tchaikovsky zei over deze compositie: ‘Ik woon geregeld een mis bij. De liturgie van de heilige Johannes Chrysostomus is één van de meest verheven kunstwerken. Iedereen die aandachtig de liturgie van de Grieks-orthodoxe kerkdienst volgt en de betekenis van elke ceremonie probeert te begrijpen, zal geraakt zijn door de diepte ervan. Ik houd ook veel van avonddiensten. Niets is te vergelijken met het binnenkomen van een oude kerk op een zaterdag en daar in het halfduister te staan met de geur van wierook rondom, verdiept in overpeinzingen, op zoek naar een antwoord op die immer terugkerende vragen: waarvoor, wanneer, waarheen en waarom?' Dit schreef Tsjaikovski aan zijn beschermvrouw Nadezhda von Meck (die hij overigens nooit heeft ontmoet). Hij vervolgde: 'Zoals u ziet, voel ik me nog steeds sterk verbonden met de Kerk, maar aan de andere kant geloof ik al lang niet meer in het dogma … deze voortdurende innerlijke strijd zou me gemakkelijk gek kunnen maken als ik de muziek niet had, die troost biedt, het meest hoogstaande geschenk dat de Hemel heeft toebedeeld aan een mensheid die leeft in duisternis.'

Zondag, 23 oktober: concert Lautenwerk Ensemble
Op deze zondag deed het internationale Lautenwerk Ensemble Vierakker aan. Het Lautenwerk Ensemble is een klein kamerorkest opgericht door de Italiaanse luitist Giulio Quirici. Naast Quirici (Italië) maken ook Isabel Favilla, David Molina en Bernadeta Astari deel uit van het Ensemble. Het Lautenwerk Ensemble legt zich toe op met name barokmuziek uit de 18de eeuw, het maakt gebruikt van originele muziekinstrumenten uit die tijd. Voor het concert in Vierakker was sopraan Bernadeta Astari aangetrokken. Astari is winnares van diverse internationale prijzen waaronder het Prinses Christina Concours. Het werd een mooie muziekmiddag met onder meer cantates van Händel en Telemann.
Voor meer informatie over het Lautenwerk Ensemble: http://www.lautenwerk.info.

Zondag, 8 mei, 15.30 uur: concert Zutphens Barock Ensemble
Het Zutphens Barock Ensemble bracht zondag, 8 mei een gevarieerd programma ten gehoor. Titel van het concert: Muziek zonder grenzen.
Frankrijk rond 1700 was tijdens het concert het vertrekpunt voor een muzikale reis tot ver buiten de grenzen van Europa. In de suite l’Europe Galante van de Franse componist André Campra nam het ensemble zijn publiek mee naar Italië, Spanje en Turkije. Campra's collega André-Cardinal Destouches, die twee jaar in Siam (Thailand) verbleef, bracht ons in Griekenland. Met muziek van de bekende opera-componist Jean-Philippe Rameau ging het ensemble pas echt mondiaal: in zijn suite Les Indes Galantes ontmoetten we slaven uit Afrika, Inca’s uit Peru, sauvages (wilden) van niet nader gedefinieerde herkomst, maar ook le Turc généreux. Associaties met het huidige wereldtoneel laat het ensemble graag aan het publiek over. Het ensemble hoopt in elk geval dat de muziek die tijdens het concert klonk mag bijdragen aan een meer galante omgang tussen de volkeren.
Ondanks het prachtige weer en de concurrentie van de renners van de Giro die juist deze dag door de Achterhoek trokken waardoor Vierakker soms slechts met grote omwegen bereikt kon worden, koos toch een flink aantal mensen voor dit prachtige concert. Een heerlijke middag met in de pauze in het zonnetje een glaasje fris.

Zondag, 24 april, 15.30 uur: concert EenvoorTwaalf
Zondag, 24 april, 15.30 uur: concert EenvoorTwaalf
Het koor ‘EenvoorTwaalf' brengt ieder jaar 2 projecten waarbij steeds een andere dirigent de muzikale leiding heeft.

Het 12-koppige koor stond deze keer onder de bezielende leiding van Dirkjan Horringa en heeft als thema 'Duitse en Engelse Romantiek' met werken van Brahms, Finzi, Becker. Ives, Pearsall, Bairstow en Herzogenberg. Vaak onbekende maar prachtige wereldlijke en geestelijke muziek waarbij alle aspecten van de romantiek aan de orde komen; liefde, afscheid, dood, heimwee, humor en verlangen naar onbereikbare zaken en vervlogen tijden…

Er werden 2 korte intermezzi verzorgd door 'Flex dansstudio' uit Nijmegen.

Een boeiende middag!


Vrijdag, 18 maart om 20.15 uur: Maria Magdalena Passie
Renilde Duif componist en dirigent uit Enumatil (Gr.) heeft deze unieke passie geschreven, de dichterlijke teksten, in het Nederlands, komen uit het boek "Volgens Maria Magdalena” van Marianne Frederiksson. Nog niet eerder werd een dergelijke Passie ten gehore gebracht.
     
       
   

 
     
   

 
     
   

 
     
         
         
         
             
             
             


© Bart Mendelson 2011